Cumparaturi

Espresso perfect. Cel mai bun espressor pentru casa.

Cum sa preparam un espresso perfect. Cum ne alegem cel mai bun espressor pentru casa. Ghid selectie espressor.

Va povesteam, nu demult, despre gustul si aroma cafelei perfecte! Sper ca ati reusit deja sa identificati tipul de cafea care se potriveste cel mai bine preferintelor voastre! Daca ati facut-o deja pasul urmator vine firesc, nu-i asa? Cum pregatim cafeaua preferata (Arabica sau Robusta, de origine unica sau nu) astfel incat sa ne ofere maximum de aroma si gust. Sigur ca variantele clasice, la ibric sau la filtru, au in continuare farmecul lor, dar daca doriti sa aduceti in intimitatea caminului vostru rafinamentul, aroma si textura unui espresso pregatit profesional (sau a altor bauturi preparate folosind ca baza un espresso) poate ca este momentul sa va ganditi serios la achizitionarea unui espressor.

Cum pregatim un espresso perfect

Specialistii in domeniu jura, cu mana pe inima, ca pregatirea unui espresso perfect nu este o treaba usoara! Sa obtii gustul intens aromat, textura cremoasa si spuma consistenta este aproape o stiinta si necesita, pe langa ingrediente de calitate si cunostinte, matematica si experienta.

Daca ar fi sa redam in cifre si proportii reteta unui espresso perfect aceasta ar arata cam asa: 7g – 20kg forta – 9bari presiune – 92°C – 30 secunde – 30 ml.

Ce ne spune aceasta formula?!

Ne spune ca, pentru a prepara un espresso perfect, vom folosi 7 grame de cafea proaspat macinata (si neaparat cat mai recent prajita), pe care le vom pozitiona in port-filtru, le vom distribui uniform pe toata suprafata acestuia apoi, cu ajutorul unui tamper, le vom presa cu o forta de 20kg pentru ca apa sa treaca uniform prin intrega doza. Apoi, vom realiza infuzarea trecand prin doza de cafea astfel pregatita un jet de apa (fara clor) cu temperatura de 92°C (±2°C). Durata infuzarii trebuie sa fie de 30 de secunde iar in urma procesului trebuie sa obtinem 30 de ml de espresso puternic aromat cu o spuma densa, groasa de culoarea alunei.

Daca lucrurile nu stau exact asa inseamna ca procesul a inregistrat erori cu impact direct si imediat asupra calitatii bauturii obtinute. Evident ca vom incerca sa identificam cauzele acestor erori si sa le corectam. Cateva indicii ar fi:

  • durata de timp in care am obtinut 30 ml de espresso – daca este mai mica de 30 de secunde este nevoie de o rasnire mai fina a cafelei; daca este mai mare de 30 de secunde rasnirea ar trebui sa fie mai grosiera.
  • aspectul cafelei din filtru – zone de infuzare neuniforma evidentiaza greseli in distribuirea si presarea cafelei in port-filtru
  • aspectul spumei cafelei – prezenta bulelor de aer sau a unor pete albe sunt semne ale prepararii defectuoase.
Espresso perfect

Cum vi se pare acest proces? Nu-i simplu, nu-i asa? Ce ne facem atunci? Oare noi, consumatorii obisnuiti, indragostiti de aroma si gustul unic al unui espresso, nu vom putea sa il savuram decat in cafenele cu pretentii? Nu poate fi asa! Deci ce e de facut?

Gata! Stiu! Ne cautam un ajutor profesional pentru casa! Nu … nu un Barista … desi nu ar fi neaparat o idee rea ? … ma gandeam mai degraba la un espressor!

Dar nu rasuflati inca usurati, nici asta nu e floare la ureche! Azi pe Emag erau doar … 738 de modele!

Cum ne alegem cel mai bun espressor pentru casa

  1. E bine de stiut ca, din punct de vedere al tehnologiei de functionare, espressoarele se impart in doua categorii:
    • Espressoare cu abur
    • Espressoare cu pompa de presiune

In cazul espressorului cu abur apa este adusa la punctul de fierbere si se creeaza abur. Acesta produce presiune, care forteaza apa sa treaca     printr-un rezervor si prin cafea. In acest tip de espressor apa folosita pentru crearea aburului este utilizată si pentru prepararea cafelei ceea ce inseamna ca, atunci cand trece prin stratul de cafea, apa are aproape temperatura de fierbere, fapt care poate cauza o supra-extractie cu efect negative asupra gustului cafelei obtinute. Un alt dezavantaj al espressoarelor cu abur este legat de faptul ca acestea ating doar intre 1 si 5,5 bari de presiune, in timp ce presiunea ideala pentru realizarea unui espresso este de 9 bari.

Espressoarele cu abur nu sunt, asadar, solutia recomandata pentru obtinerea unui espresso perfect. Ele pot fi o optiune doar daca doriti un espresso rapid, fara a investi prea mult timp sau bani.

Espressoarele cu pompa de presiune functioneaza folosind o pompa electronica pentru a conduce apa preincalzita (la temperatura potrivita) prin camera de preparare si prin stratul de cafea. Cu o pompa electronica este usor de obtinut si o presiune ridicata constanta.

          In concluzie, avand in vedere scopul nostru (obtinerea unui espresso perfect) recomandarea mea ar fi sa ne concentram atentia, in continuare, doar asupra espressoarelor cu pompa de presiune.

2. In functie de gradul de automatizare al etapelor de preparare a cafelei espressoarele cu pompa de presiune se impart in trei categorii:

  • Espressoare semi-automate
  • Espressoare automate
  • Espressoare super-automate

Pentru pasul urmator ar trebui sa ne facem o evaluare cat mai exacta in urma careia sa stabilim critic cate etape, din cele prezentate anterior, consideram ca suntem in stare sa realizam, noi insine, manual. Atentie, cand spun “suntem in stare” nu ma refer doar la abilitatile necesare ci si la timpul pe care il avem la dispozitie zilnic, la cat de comozi suntem, pentru ca – sa fim constienti de asta – entuziasmul de inceput va disparea odata cu trecerea timpului. In functie de rezultatul acestei autoanalize vom face, apoi, o noua selectie tinand cont de gradul de automatizare al espressorului cautat.

Espressoarele semi-automate folosesc un sistem automat pentru controlarea circuitului apei dar lasa in seama celui care prepara cafeaua procesele de macinare a cafelei, incarcare, dozare, distribuire si presare a cafelei in filtru, control al timpului de extractie (este necesara oprirea manuala a fluxului de apa).

Espressoarele automate, in plus fata de categoria anterioara, au automatizat momentul de oprire al fluxului de apa. Acest lucru asigura un volum constant in fiecare shot.

Espressoarele super-automate fac totul automatizat: macina boabele de cafea, masoara cantitatea de cafea necesara si incarca filtrul, controleaza fluxul de apa.  Practic aceste aparate fac totul singure si ne permit sa obtinem cu maxima usurinta (practic printr-o apasare de buton) shot-uri de cafea omogene din punct de vedere calitativ. Vreun dezavantaj? Eu as zice pretul mult mai mare si spatiul prea putin lasat pentru creativitate (unele aparate permit setari manuale doar in ceea ce priveste granulatia cafelei si timpul de macinare).

In acest moment, tinand cont de bugetul personal si de gradul de automatizare dorit, ar trebui sa scurtam substantial lista potentialelor espressoare.

Pentru a alege intre diferitele modele de acelasi tip ramase in „competitie” ar trebui sa tinem seama, in continuare, de urmatoarele aspecte:

3. Puterea şi presiunea espressorului

Puterea unui espressor influenteaza in mod direct timpul de incalzire a apei si timpul de rasnire a boabelor. Pe piata exista espressoare de uz casnic a caror putere variaza intre 400W si 1500W.  Se recomanda achizitionarea unui aparat cu o putere minima de 900W.

Presiunea pe care o poate produce un espressor influenteaza direct intensitatea aromei cafelei obtinute si formarea spumei catifelate. Nu uitati: pentru obtinerea unui espresso perfect, pompa cu abur trebuie sa poata genera o presiune minima de 9 bari. Selectati asadar mai departe acele aparate care pot genera o presiune de minim 9 bari pentru a va asigura ca veti obtine, de fiecare data, o cafea absolut minunata.

4. Tipul de alimentare – din acest punct de vedere espressoarele pot fi: cu cafea macinata, cu cafea boabe, cu capsule si cu pad-uri.

Va reamintesc regula de baza: pentru un espresso perfect este necesar sa folosim cafea recent prajita si obligatoriu proaspat macinata. Solutia ideala ar fi, asadar, sa alegem un espressor alimentat cu cafea boabe, care are, deci, o rasnita incorporata.  

Aceasta nu inseamna ca, utilizand espressoarele cu capsule de cafea, vom obtine neaparat cafele proaste. O cafea este considerata proaspata imediat dupa ce a fost prajita. In acest moment ea are cea mai intensa aroma. Capsulele de cafea de buna calitate au avantajul ca incorporeaza cafeaua macinata imediat dupa prajire. Prin procedura de sigilare folosita se impiedica orice contact cu umiditatea si oxigenul (care deterioreaza aroma) blocandu-se astfel prospetimea. Asadar intre o punga de cafea boabe de calitate medie achizitionata dintr-un supermarket (deci prajita cu mult timp in urma) si o capsula cu cafea de buna calitate, varianta a doua ar putea fi mai buna. Dar daca achizitionam cafea boabe de calitate superioara direct de la o prajitorie de cafea (si sunt destule in Bucuresti) comparatia cu capsula de cafea va fi clar in favoarea primei variante.

Espressor automat DeLonghi

Alte aspecte, cu caracter complementar, de avut in vedere:

5. Rezervorul cu apa – cu cat este mai mare volumul rezervorului cu apa, cu atat se poate prepara o cantitate mai mare de cafea fara sa fie necesara realimentarea. Vom opta asadar pentru o anumita dimensiune a rezervorului cu apa in corelatie directa cu numarul de cafele pe care estimam ca le vom pregati pe zi. Ar trebui totodata sa cautam espressoare cu rezervor de apa detasabil. Acesta se va putea curata mai usor, chiar cu ajutorul masinii de spalat vase.

6. Sistemul de spumare – Daca va plac la fel de mult ca si mie cafelele tip capucino, latte, frape, va rog sa selectati din lista de espressoare ramase in “cursa” pe acelea care sunt dotate cu sistem de spumare. Acesta va v-a permite sa pregatiti cafele cu o spuma generoasa, cremoasa si care sa ofere maximul de arome si savoare.

7. Extraoptiunile aparatului: Timer (functie care permite setarea unei anumite ore la care cafeaua sa fie pregatita); Oprire automata sau intrare in stand-by (functie care faciliteaza economisirea de energie electrica atunci cand aparatul nu este utilizat); Auto-curatare (existenta unui senzor care indica cand este timpul sa se curete aparatul. In plus, prezenta unui astfel de senzor ajuta la detectarea imediata a depunerilor de calcar in aparat).

Gata! Acum ar trebui sa avem in fata o lista scurta de espressoare candidate pentru achizitionare.

Selectia finala … comanda rapida la un magazine online (Emag, Altex, Cel sau altul dupa preferinte) … 1-2 zile de asteptare pana la sosirea coletului si … momentul mult asteptat a venit!

Cum a iesit primul tau espresso?!

Si nu uita, daca unul dintre secretele obtinerii unui espresso perfect este rapiditatea de preparare (30 secunde), tot rapiditatea este si secretul consumarii unui espresso! Pentru ca, tot specialistii spun, espresso se bea cat se poate de rapid caci, dupa doar 10 secunde de la incheierea infuziei, bautura incepe sa isi schimbe gustul, iar degradarea lui se accentueaza pe masura ce degustarea se indeparteaza de momentul obținerii.

Asadar, nu ai timp de pierdut! SAVUREAZA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *