Ceva nou in fiecare zi

UMAMI – gustul savuros, delicios

Umami – gustul savuros, delicios. Al cincilea gust. Lista alimentelor care ne ofera experianta gustului Umami.

Noutatea mea pentru ziua de astazi este: UMAMI !!! Subiectul nu l-am ales singura, a venit odata cu provocarea despre care v-am povestit!

Nu mai auzisem acest cuvant, habar nu aveam ce inseamna dar a sunat atat de jucaus si mi-a starnit imediat curiozitatea. Unde mai pui ca, din context, am inteles ca avea legatura cu mancarea si … Of, Doamne ! … zilele astea cam tot ce are legatura cu mancarea ma face sa ciulesc urechile ! ?

Deci, ce este UMAMI ?!

Umami este o notiune relativ noua si defineste un gust, cel de-al cincilea gust si, daca este sa dam crezare numelui sau, este gustul cel mai cel dintre toate:  gustul delicios, savuros.

Cunoastem cu totii cele patru gusturi de baza (sarat, acru, amar si dulce) pe care le putem percepe nemijlocit prin intermediul receptorilor gustativi specifici. Le identificam cu usurinta in orice preparate, le combinam, le disociem dupa propriile preferinte, pe scurt le stapanim pe deplin.

Ideea descoperirii unui gust nou mi s-a parut, in acest context, absolut fascinanta. M-am gandit ca are legatura, probabil, cu vreun ingredient inedit, ceva aproape magic, caci altfel cum ai putea obtine gustul suprem – gustul delicios, savuros!

Dar sa incepem cu inceputul!

In anul 1908 profesorul chimist japonez Kikunae Ikeda, in timp ce studia supa „dashi“(o supa traditional japoneza ce contine alge marine si ciuperci shiitake si se foloseste ca baza pentru multe feluri de mancare japoneze), a realizat ca gustul dat de alge si de ciuperci nu se putea incadra in niciunul dintre cele patru gusturi de baza. Prin diverse procedee chimice Ikeda a reusit sa izoleze substantele chimice din alge si ciuperci si a stabilit ca acest nou gust este perceput atunci cand celulele noastre receptoare gustative interactioneaza cu acidul glutamic. A numit acest nou gust: UMAMI. Denumirea provine din imbinarea cuvintelor “umai” (delicious) si “mi” (gust).

Au existat apoi dezbateri aprinse intre oamenii de stiinta in legatura cu clasificarea acestui gust in categoria gusturilor de baza. Primul pas a fost facut in 1985, la primul Simpozion Internațional Umami din Hawaii, cand termenul Umami a fost recunoscut drept termenul stiintific pentru a descrie gustul glutamatelor si nucleotidelor. Apoi in anul 2000 dupa identificarea receptorilor gustativi specifici care permit in mod nemijlocit perceperea acestui gust (situati in partea centrala a limbii), el a fost incadrat oficial ca si gust de baza. Cercetatorii l-au descris ca fiind un gust placut „spumos” sau „carnos”, care lasa in gura o senzatie de durata, acoperitoare peste limba si pe cerul gurii.

Lista alimentelor prin al caror consum simtim gustul Umami – gustul savuros, delicios

Glutamatul se intalneste atat in produse vegetale cat si in produse animale. De cantitatea de glutamati prezenta in acestea depinde intensitatea cu care simtim savoarea delicioasa Umami.

Din 1908 si pana in prezent gustul Umami a fost identificat in tot mai multe alimente. Geneticianul si biologul Paul Breslin, de la Universitatea Monell, SUA, a identificat gustul Umami in supe sau ciorbe, in „ceva ce a fost gatit la foc mic multa vreme“. De asemenea a constatat ca fermentatia da si ea gustul Umami si astfel si-au facut loc pe lista: sosul de soia, sosul de peste, sosul de stridii, branzeturile de fermentatie medie sau indelungata (in principal parmezanul), carnea maturata timp indelungat, sunca afumata, sardinele, ansoa.

Alimente cu gust Umami

Astazi specialistii sunt de acord cu faptul ca Umami este acel gust care ne permite sa simtim savoarea proteinelor din carne, lactate, peste sau vegetale, adica din toate acele alimente care contin glutamati.

Gasiti aici o lista cu principalele alimente bogate in glutamati, prin al caror consum simtim gustul Umami.

https://www.umamiinfo.com/richfood/

Caracteristici unice ale Umami – gustul savuros, delicios

Umami este o combinatie de arome care ofera mai multe proprietati unice:

  • are o intensitate si o persistenta lunga in cavitatea bucala,
  • sporeste secretia de saliva si intensifica senzatia de foame,
  • ajuta la intensificarea gustului altor preparate.

Alimentele cu gust Umami deosebit de intens nu se consuma de obicei individual dar ele pot reprezenta “ingredientul de aur” in numeroase retete, potentand si amplificand gustul acestora. Ar fi suficient, cred, sa amintesc aici de impactul pe care cateva picaturi de sos de soia il aduc legumelor, de aroma pe care un file de ansoa o aduce sosului din salata Cesar, de savoarea pe care putin parmesan, proaspat ras, o adauga unei portii de paste.

Tineti insa cont de recomandarile specialistilor gastronomici:

  • alimentele bogate in umami ar trebui combinate cu altele care contin si ele acest element, pentru a obtine o adevarata sinergie a gusturilor.
  • nu combinati alimente bogate in umami cu altele care nu il conțin, pentru ca experienta gustativa nu va fi prea placuta.

Cautati asadar alimentele care va ofera experienta gustului savuros – delicios Umami. Introduceti-le in alimentatia voastra cat mai des pentru ca mancarea nu trebuie sa se rezume doar la aport nutritional ci trebuie sa fie in acelasi timp o sursa de incantare, de savoare.

Faceti din mesele dumnevoastra o sarbatoare a gustului!

Un comentariu

  • mircea gabriel

    03.02.20320 – 05.05.2020
    in cele aproximativ 90 de zile de tacere , cred ca in primele 60 am cautat aproape in fiecare zi
    vesti de la tine sa despre tine.
    apoi a venit nebunia si uite asa,acum, trebuie sa recunosc ca sunt vinovat
    vinovat ca nu am avut rabdare sa te caut in fiecare zi
    vinovat ca nu te-am intrebat ce se intimpla
    vinovat ca eu am mai mult timp decat tine
    vinovat ca de fapt eu am tot mai putin timp
    dar in speranta unei iertari asteptate revin la inscrisurile tale care de care mai interesante
    pandemie – nu vreau sa mai continue si asa cum ii spuneam ficei mele zilele trecute
    nu ma multumeste nimic chiar daca am teoretic 7 ore de plimbare de fapt am tot 2
    umami – denumire mai dulce decat precedenta ta recmandare/mumie/dar cine sunt eu de fapt
    asa ca imi doresc din inima sa pot descoperii si eu acest gust daca nu in produse macar in
    sentimente daca se va putea
    ps imi amintesc cu placere de ultima noatra intrevedere in data de 21.02.2020 lacul lebedelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *