Cumparaturi

Cel mai bun E-Book Reader. Carte versus E-Book Reader

Carte sau E-Book Reader ? Cum alegem cel mai bun E-Book Reader.

Citeam zilele trecute un studiu despre beneficiile pe care cititul zilnic ni le poate aduce si, credeti-ma, nu erau putine. Se explica acolo, detaliat, cum obiceiul de a citi are efecte benefice dovedite asupra stimularii si exersarii gandirii, imbunatatirii memoriei si capacitatii de concentrare, imbogatirii vocabularului, dobandirii de informatii noi, dezvoltarii imaginatiei si empatiei, reducerii stresului si chiar scaderii tensiunii. Cred cu tarie ca au dreptate!

Dar pentru mine, din postura de cititor, principalul avantaj direct si imediat sesizabil are legatura cu trairile, cu emotiile pe care o carte buna ma face sa le simt. Sigur nu va este straina starea aceea de uitare de sine, de plojare totala in actiunea cartii, de integrare perfecta intre personaje. Sigur ati experimentat pe propria piele emotiile acestora, ati ras sau ati plans, v-ati bucurat sau v-ati intristat, ati iubit sau ati urat impreuna cu ele, ati trait intens aventuri imposibile altfel. Pentru ca, da, cercetatorii au confirmat ceea ce noi cu totii am simtit de atatea ori: romanele au capacitatea de a intra in gandurile si sufletul nostru, si reprezinta pentru mintea noastra o adevarata realitate virtuala.

Citesc de mica si gandeam ca, pentru mine, experienta cititului nu poate fi intreaga decat daca simt in mana foile cartii, daca privesc copertile in incercarea de obtine macar un mic indiciu despre lumea pe care urmeaza sa o descopar odata ce voi deschide “portile lor”. Asa ca am refuzat mult timp, cu indarjire, sa ma gandesc la achizitionarea unui dispozitiv de citire electronic (E-Book Reader). Dar cea de-a doua mare pasiune a mea – calatoriile – m-a fortat practic sa incerc si un astfel de citit. Cum un concediu fara doza zilnica de beletristica mi se parea de neconceput iar restrictiile de greutate pentru bagaje din ce in ce mai greu de atins, am decis, asa, ca un compromis pe termen scurt, sa imi achizitionez un E-Book Reader. Nu am regretat!

Un E-Book Reader este un dispozitiv electronic, asemanator ca aspect cu o tableta, dar creat special pentru citit. El ofera facilitati prin care se incearca simularea cat mai fidela a experientei cititului de pe foaia de hartie.

Gasesc acum, dupa experienta comparativa a lecturarii cartilor atat in forma tiparita cat si pe un dispozitiv E-Book Reader, ca fiecare dintre cele doua variante are in mod clar avantajele sale.

Carte versus E-Book Reader

Principalul avantaj al cartii tiparite, in opinia mea, este legat de faptul ca ne permite sa simtim foaia de hartie si mirosul specific de tiparitura, practic sa percepem experienta cititului nu doar vizual dar si tactil si olfactiv.  Alte plusuri sunt legate de calitatea imaginilor (superioara in formatul tiparit, cu atat mai mult cu cat un E-Book Reader opereaza doar cu nuante de gri), usurinta pentru adnotari, sublinieri, comentarii, simbolizari, usurinta la rasfoire. Citirea unei carti in format tiparit nu depinde de incarcarea bateriei dispozitivului si, nu in ultimul rand, o carte este accesibila din punct de vedere al pretului.

In ceea ce priveste un dispozitiv E-Book Reader, acesta castiva net la urmatoarele capitolele:

  • usurinta la citit – dimensiunile si greutatea reduse ale dispozitivului il fac usor de tinut chiar si cu o singura mana; posibilitatea de a alege marimea si forma literelor, de a citi in diferite unghiuri si facilitatea de a citi pe intuneric, gratie sistemului de iluminare incorporat, sunt clar atuuri importante),
  • usurinta pentru sublinieri (prin simpla atingere cu degetul pe ecran),
  • posibilitate de a incarca un numar foarte mare de carti in acelasi timp pe dispozitiv,
  • cost mai redus al cartilor in format electronic comparativ cu cele tiparite.
  • accesibilitate instantanee la o biblioteca practic nelimitata (descarcare imediata de pe internet a cartii, de indata ce a fost achizitionata),
  • accesul la un dictionar explicativ prin simpla apasare a unui cuvant.

Ghidul cumparatorului unui E-Book Reader

Ce ar trebui sa aveti in vedere atunci cand va decideti sa achizitionati un E-Book Reader

1.Tehnologia de afisaj

Spre deosebire de afisajele obisnuite cu panou plat retroiluminat (LSD), care emit lumina (specifice laptop-urilor, tabletelor, telefoanelor mobile), marea majoritate a dispozitivele E-Book Reader folosesc un afisaj de tip E Ink. Aceasta tehnologie permite reflectarea luminii intr-un mod asemanator celui oferit de hartie, cu avantaje majore asupra confortului la citire si unghiului de vizualizare mai larg. Un afișaj E-Ink poate fi citit în lumina directa a soarelui, fara ca imaginea să paleasca. Tehnologia E Ink a cunoscut in timp imbunatatiri periodice:

E Ink Vizplex – prima generatie

E Ink Pearl, tehnologia de a doua generatie, ofera un contrast mai mare si un numar mai mare de niveluri de gri fata de tehnologia anterioara.

E Ink Triton, tehnologia de a treia generatie, permite in plus capacitatea de a afisa culoarea pe ecran.

E Ink Carta: tehnologia de a patra generatie, aduce o  imbunatatire cu 50% a contrastului (raportul de contrast a fost crescut de la 10:1 pana la 15:1), o imbunatatire a reflectivitatii de la 40,7% la 44%, un numar mai mare de niveluri de gri fata de tehnologia anterioara iar ecranele au o densitate de pixeli intre 212 si 300 ppi.

2. Functii ale ecranului necesare pentru o experienta de citire placuta

Functia antireflex – permite cititul in lumina puternica.

Functia de reglare a formatului de afisarea a textului respectiv marimea si forma literelor, spatiul dintre cuvinte, numarul de cuvinte pe rand si spatiul dintre paragrafe.

Prezenta unei surse de lumina incorporata este o alta funcție foarte importanta a ecranului. Aceasta functie permite citirea in conditii in care nu exista lumina ambientala,

3. Durata de viata a bateriei – ar trebui sa fie cat mai mare, de 4-6 saptamani.

Bateria dispozitivelor cu lumina incorporata se consuma mai repede daca aceasta este folosita. Totusi, un E-Reader ar trebui sa stea incarcat aprox. 2 săptămâni, chiar si atunci cand este folosita lumina.

4. Formatele acceptate

Pentru usurinta in utilizare, dispozitivul ar trebui sa accepte cat mai multe tipuri de formate, pentru a nu fi apoi nevoiti sa apelam la programe de convertire. Cele mai populare formate de carti sunt: PDF, TXT, DOC, ePub si HTML. Amazonul are propriul format AZW, care poate fi citit numai de Kindle. Compatibilitatea cu formate speciale pentru foto si grafica precum TIFF, PNG sau JPEG este, de asemenea, utila. In unele cazuri dispozitivul ofera si un suport audio, necesar pentru audiobook-uri.

5. Dimensiuni si greutate

6. Conectivitate – wireless si USB

Este recomandat ca dispozitivul pe care intentionezi sa il achizitionezi sa se poata conecta wireless la internet pentru a putea descarca teoretic oriunde si oricand cartile dorite, iar ca solutie de back-ul sa ofere si posibilitatea de conectare prin cablu USB.

7. Capacitatea de stocare

Cartile, chiar și benzile desenate ocupa foarte puțin spatiu pe drive. Prin urmare, chiar și un reader de 4 Gb poate stoca sute, chiar mii de cărți.

8. Accesibilitate la librarii

Principalii producatori de dispozitive E-book Reader au dezvoltat in timp librarii si biblioteci online din care se poate descarca documentul dorit direct pe device. Kindle ofera acces la Amazon, Nook la Barnes & Noble iar Kobo la Kobo library. Pocketbook foloseste serviciul Dropbox si descarcarea de pe mail pentru a transfera cartile pe E-Book Reader.

9. Pretul

Pe piata din Romania exista in prezent o gama larga de E-Book Readere cu preturi ce variaza intre 500 si 2000 de lei. Un astfel de pret poate fi considerat mare comparativ cu pretul de achizitionare al unei carti dar, pentru persoanele care citesc foarte mult, aceasta cheltuiala initiala substantiala poate fi amortizata relativ repede tinand cont de faptul ca, ulterior, pretul unei carti in format electronic este sensibil mai mic decat cel al unei carti in format tiparit.

Va recomand sa incercati experienta lecturarii in format electronic pe un dispozitiv de tip E-Book Reader. Pentru mine a fost o surpriza placuta, care s-a transformat intr-un obicei drag!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *