Corector de postura. Postura corecta a corpului
Postura corecta a corpului. Tot ce trebuie sa stii despre un Corector de postura. Cat de eficient este un ham pentru spate / corset pentru spate.
– Stai dreapta ! imi spunea mama iar si iar.
Consideram ca stau dreapta, ca aceasta cicaleala zilnica a ei era o exagerare … uneori o combateam vehement … de cele mai multe ori insa oftam adanc, ca sa stie clar ca nu sunt de acord cu remarca ei … schitam o usoara indreptare a spatelui pana ieseam din raza ei vizuala, apoi reveneam la postura mea uzula si imi vedeam de ale mele.
Asta pana intr-o zi cand m-am trezit cu o durere zdravana de spate. Mama m-a luat de mana si m-a dus la medicul ortoped. Asa am aflat dintr-o sursa oficiala si autorizata ca, DA, stateam cam cocosata (cifoza).
Ma asteptam ca mama sa ma certe, sa imi spuna plina de naduf:
– Ti-am zis eu!
dar nu a fost asa. M-a mangaiat plina de blandete si tot ce a rostit a fost:
– Nu-ti face griji! II dam noi de cap!
Si am reusit … in primul rand constientizand si acceptand problema, apoi urmand un program complex si de durata de exercitii fizice asistate de un kinetoterapeut, care au avut ca rezultat corectarea pozitiei coloanei vertebrale si intarirea musculaturii spatelui.
Am aflat asadar, din pacate pe propria mea piele, ceea ce teoria medicala preciza in mod cert: ca postura incorecta contribuie la aparitia durerilor la nivelul coloanei vertebrale, iar corectarea ei sub supravegherea atenta a unui medic ortoped si/sau kinetoterapeut si apoi controlarea ei constienta va avea un efect pozitiv asupra ameliorarii si, in timp, eliminarii durerii.
Ce inseamna postura corecta a corpului.
Termenul de postura este folosit cu referire la pozitia corpului unei persoane atunci cand aceasta sta asezata, sta in pozitie verticala sau orizontala, desfasoara diferite alte tipuri de miscari (mers, aplecari, ridicari).
Prin postura corecta intelegem o pozitionare neutra a coloanei vertebrale, cu mentinerea traiectului sinuos normal al acesteia, traiect datorat curburilor sale naturale in plan antro-posterior. Coloana vertebrala are trei curburi naturale – la nivel cervical, toracal si lombar. In partea cervicala și lombara curbura este indreptata anterior, iar in zona toracala este indreptata posterior. Postura corecta ar trebui sa mentina aceste curburi in pozitie neutra, fara sa mareasca sau sa micsoreze unghiurile.
Exista doua tipuri de postura:
- Postura dinamica reprezinta modul in care este sustinuta pozitia corpului in timpul miscarilor, deplasarilor (mers, alergare, aplecare etc).
- Postura statica reprezinta modul in care este sustinuta pozitia corpului in ipostaze fixe (asezat, in timpul somnului).
Efectele unei posturi incorecte a corpului sunt numeroase. Astfel:
- Generarea unor dezechilibre asupra sistemului musculo – scheletal care vor favoriza aparitia durerilor de cap, de umeri, de spate;
- Cresterea presiunii asupra coloanei vertebrale si accelerarea procesului de degenerare a acesteia;
- Afectarea functiilor cardiovasculare;
- Generarea unui disconfort digestiv (arsuri cauzate de refluxul gastro-esofagian, constipatie);
- Afectarea calitatii somnului
Toate acestea vor conduce in timp la aparitia unei stari generale de discomfort, la scaderea calitatii vietii, la imbatranirea prematura a corpului.
Recomandari pentru mentinerea unei posturi corecte a corpului
- Constientizarea pozitiei corpului si corectarea voluntara a acesteia in timpul activitatilor de zi cu zi (atentie permanenta asupra pozitie corpului la birou, la televizor, in timpul mersului pe jos etc).
- Adoptarea unui stil de viata activ din punct de vedere fizic. Exercitiile fizice au un rol deosebit de important in antrenamentul musculaturii de sustinere. De asemenea sunt recomandate exercitiile fizice care permit intinderea, decongestionarea musculara.
- Mentinerea unei greutati corporale adecvate raportata la inaltime si varsta. In timp ce excesul de greutate poate genera o suprasolicitare si o slabire in timp a coloanei vertebrale, a muschilor abdominali si presiune mare la nivelul pelvisului, o slabire excesiva poate avea ca efect reducerea exaferata a masei musculare si dificultati in mentinerea unei posture corecte
- Asigurarea unei pozitii de somn care sa permita, pe cat posibil, mentinerea coloanei vertebrale in pozitie neutra (dormitul pe o parte)
- Evitarea purtarii tocurilor inalte care schimba centru de greutate al corpului si solicita adoptarea unei posturi incorecte in scopul mentinerii echilibrului.
Alte informatii gasiti aici
Corectoarele de postura
Corectoarele de postura sunt dispozitive formate dintr-un set de benzi elastice si curele care, prin ajustare personala, functioneaza ca un ham pentru spate si au ca efect principal tragerea umerilor si implicit indreptarea pozitiei coloanei vertebrale in partea ei superioara pentru cei care le poarta. Exista modele variate de corectoare de postura mai simple (formate doar din 2-3 curele ajustabile) sau mai complexe (corsete pentru spate). Toate insa promit corectarea posturii corpului si vindecarea durerilor de spate. Sunt ele insa cu adevarat eficiente?
Specialistii sunt destul de rezervati, din urmatoarele motive:
- O postura corporala incorecta este datorata de obicei unei combinatii de factori: indreptarea capului spre fata, umeri rotunjiti spre inainte, inclinare in zona pelviana. Un corector de postura de tipul unui ham pentru spate actioneaza doar pentru ameliorarea pozitiei umerilor si nu asupra tuturor factorilor ce genereaza pozitia incorecta.
- Purtarea unui corector de postura timp indelungat (multe ore pe zi pe o perioada lunga de timp) poate sustine o pozitie dreapta a umerilor dar nu in mod firesc, prin tonifierea musculaturii implicate ci in mod pasiv, astfel ca, cel mai probabil, cand va fi dat jos, umerii vor reveni la pozitia lor incorecta. In plus, in timp se pot observa efecte negative asupra musculaturii implicate care isi pierde si mai mult din tonus.
Asadar, corectoarele de postura trebuie achizitionate doar la indemnul unui medic de specialitate care a masurat si dignosticat corect postura dvs corporala si v-a conceput o schema de tratament completa formata cel mai probabil dintr-o combinatie de exercitii fizice si intervale de timp bine stabilite pentru purtarea unor corectoare de postura.
Ghid pentru alegerea unui corector de postura (ham pentru spate, corset pentru spate):
Tipuri de corectoare de postura
Suporturile pentru coloana vertebrala se dferentiaza in functie de localizarea patologiei pe care doresc sa o corecteze si de functionalitatea lor. Cele mai frecvente sunt:
- Reclinatoarele ortopedice sunt prescrise in stadiile inițiale ale unei boli pentru a corecta deformarile scheletice minore. Pot fi utilizate atat in scop preventiv cat si curativ. Se caracterizeaza printr-un ușor grad de rigiditate și sunt concepute pentru a dezvolta abilitatea de a menține spatele drept. Au un corp rigid sau semi-rigid care fixeaza eficient coloana vertebrala fara a restricționa mișcarea.
- Corectoare sub forma de centura sunt dispozitive simple formate dintr-un ansamblu de curele de umar și o centura lata sau un corset pentru spate. Ele sunt utilizate pentru susținere și corecție, in perioada de recuperare dupa leziuni, ajutand un schelet slabit sa se obisnuiasca cu o pozitie indreptata.
- Dispozitivele electronice alerteaza utilizatorul in cazul unei posturi precare. Corectorul electronic nu inlocuiește modelele ortopedice descrise mai sus, care sunt prescrise de un medic. Singura funcție a acestui dispozitiv este de memento. Corectorul are dimensiuni compacte, si poate fi fixat pe corp sau pe imbracaminte.
La achizitionarea unui corector de postura (ham pentru spate / corset pentru spate) trebuie sa acordam atentie si urmatoarelor aspecte:
- Eficienta dovedita in utilizare;
- Tensiunea curelelor sa fie reglabila pentru a asigura atat eficienta in utilizare cat si confort in timpul purtarii;
- Calitatea materialelor din care este confectionat (materiale moi, respirabile: spuma poliuretanica, poliamida și poliester)
- Marimea dispozitivului ales sa fie cea corecta si perfect aliniata cu dimensiunea corpului purtatorului.
- Pretul
In concluzie: Corectoarele de postura trebuie considerate a fi dispozitive medicale si tratate ca atare. Se recomanda a fi achizitionate la recomandarea unui medic ortoped si/sau kinetoterapeut si utilizate sub stricta indrumare a acestuia. Eficienta utilizarii unui astfel de dispozitiv este necesar a fi urmarita periodic. Doar in aceste conditii, ca parte integrata dintru-un set de recomandari medicale, un corector de postura isi va atinge scopul de ameliorare si corectare a posturii corporale si inlaturare a durerilor asociate.