Difuzor aromaterapie cu umidificator. Top difuzoare de uleiuri esentiale.
Efecte benefice ale utilizarii unui difuzor aromaterapie. Principalele tipuri de difuzoare de uleiuri esentiale. Functia de umidificator aromaterapie.
Au anuntat la Meteo, de zile bune, ca de astazi vremea se va supara pe noi, ca Toamna cea blanda, plina de arome si culoare se va transforma in Toamna cea rece si trista!
Dar am refuzat sa cred! M-am gandit ca daca voi ignora avertismentele … ca daca vom ignora cu totii avertismentele, Ea – Intunecata va vedea ca nu este dorita, se va uita putin in casa prin geamul usii inchise si va pleca spre alte locuri cat mai indepartate!
Dar nu a fost asa! E incapatanata tare! A venit … si a ramas … si acum privesc infrigurata cum:
“E toamnă, e foşnet, e somn…
Copacii, pe stradă, oftează;
E tuse, e plânset, e gol…
Şi-i frig, şi burează.”
(Nervi de toamna – George Bacovia)
Mi-e dor deja de aromele verii, de mirosul imbatator al iasomiei, de aerul proaspat si sarat al diminetilor la mare, de mireasma padurii de brad care iti umple parca plamanii cu energie. Le vreau aici, pe toate, in casa mea si le voi avea … si le puteti avea si voi, cu toate beneficiile lor pentru trup, pentru minte si pentru suflet, achizitionand un difuzor aromaterapie. Si nu … un astfel de aparat nu este deloc un moft, caci el va aduce pentru familia voastra o multitudine de avantaje pentru sanatate.
Dar sa o luam metodic! Ce face un difuzor uleiuri esentiale? Un raspuns simplu si cuprinzator ar fi : Aromaterapie!
Aromaterapia reprezinta, pe scurt, stiinta folosirii uleiurilor esențiale. Cunoscuta inca din antichitate, aromaterapia este astazi o ramura a medicinei naturale si complementare, care se dovedeste a fi atat preventiva, cat si curativa. Daca pana nu de mult de beneficiile aromaterapiei ne puteam bucura doar in cadrul unor cabinete specializate si contra unor sume importante de bani, acum, achizitionand un difuzor de aromaterapie, putem sa profitam de “darurile” naturii in confortul propriei locuinte.
Cele mai importante efecte pozitive pe care le obtinem prin utilizarea unui difuzor aromaterapie cu uleiuri esentiale in locuinta noastra
Ce efecte benefice voi simti eu si membrii familiei mele utilizand acasa un difuzor de uleiuri esentiale? Nenumarate! Iata mai jos care sunt cele mai importante.
1. Crearea unui mediu de viata mai sanatos – Uleiurile esentiale au efecte dovedite antimicrobiene si antibacteriene, Difuzarea lor prin intermediul unui difuzor de aromaterapie va ajuta la eradicarea din locuinta a bacteriilor si germenilor transportati aerian. Efectul imediat: o modalitate la indemana de a tine departe de noi gripa si alte boli.
In plus, difuzoarele cu ultrasunete vor contribui la cresterea umiditatii aerului, cu efect imediat asupra sanatatii cailor respiratorii, care vor deveni astfel mai putin sensibile la microbi. Practic ele au o dubla functie fiind in acelasi timp difuzor de aroma si umidificator aromaterapie.
2. Imbunatatirea sanatatii aparatului respirator – Uleiurile esentiale de eucalipt, levantica, lamaie au efect de decongestionare a pasajelor bronsice si eliminare a bacteriilor din plamani, fiind astfel o modalitate eficienta de combatere a dificultatilor de respiratie prin reducerea inflamatiei si congestiei in caile respiratorii infundate.
3. Favorizarea unui somn odihnitor – Unele uleiuri esentiale, precum lavanda și bergamota, au proprietati relaxante favorizand astfel un somn odihnitor si neintrerupt.
4. Combaterea stresului – Aromaterapia este folosita cu succes pentru imbunatatirea starii de spirit, pentru reducerea anxietatii si promovarea pacii interioarea a corpului si a mintii. Difuzarea uleiurilor esentiale creeaza un efect calmant in locuinta, absolut necesar atunci cand ne simtim epuizati sau deprimati. Arome precum cele de bergamota, musetel, lavanda, trandafir ajuta la crearea unei atmosfere pozitive si cresc buna-dispozitie.
5. Controlarea apetitului pentru mancare – Difuzoarele de aromaterapie pot ajuta la stimularea simturilor si la reducerea poftei de mancare. Practic inhalarea anumitor uleiuri (grapefruit, portocala, ylang-ylang, patchouli) poate ajuta la pierderea in greutate in mod natural, inducand un raspuns de satietate in corp. De asemenea, prin gestionarea nivelului de stres pot ajuta, indirect, la detoxifierea corpului, stare generata de supra-alimentarea compulsiva.
6. Imbunatatirea functiilor cognitive – Difuzarea uleiurilor esentiale de busuioc, rozmarin, lemongrass, menta are efecte benefice dovedite de imbunatatire a memoriei si concentrarii.
7. Diminuarea durerilor – Aplicarea uleiurilor direct pe corp poate fi un mod eficient de a calma durerea. Dar, folosirea unui difuzor poate extinde efectele lor. Atunci cand uleiurile esentiale sunt inhalate, acestea intra in fluxul nostru de sange, si amelioreaza intern durerea persistenta de cap, muschi sau articulatii.
8. Alungarea insectelor – Difuzoarele de uleiuri esentiale pot fi utilizate ca repelenti pentru tantari si alte insecte. S-a dovedit, de exemplu, ca difuzarea unui amestec de ulei de cuisoare și lemongrass este extrem de eficienta impotriva tantarilor.
Tipuri de difuzor umidificator aromaterapie. Ce aspecte este necesar sa avem in vedere atunci cand alegem un astfel de produs?
Convinsi fiind acum de efectele benefice multiple pe care un difuzor de aromaterapie il poate aduce familiei noastre, iata mai jos o prezentare succinta a principalelor tipuri de difuzoare existente pe piata.
In functie tehnologia de functionare difuzoarele de uleiuri esentiale se impart in 5 categorii:
Difuzoare cu caldura – Acest tip de difuzor incalzeste uleiurile esentiale cauzand evaporarea lor si, in acest mod, permitand eliberarea aromelor in aer. Poate fi potrivit pentru asigurarea unui miros placut intr-o incapere dar, din punct de vedere terapeutic, el nu este recomandat deoarece, in urma incalzirii, multi dintre compusii chimici ai uleiurilor esentiale pot fi distrusi sau neutralizati iar efectele lor benefice pentru sanatate sunt considerabil diminuate.
Difuzoare cu ventilator – folosesc miscarea aerului pentru difuzarea aromelor. Practic un jet de aer este directionat printr-un material absorbant care a fost impregnat cu ulei esential. Acest jet de aer va transporta molecule respirabile in mediul ambiental, astfel incat efectele terapeutice pot fi transferate, dar aria de efect va fi relativ mica. Un astfel de tip de difuzor poate fi util doar pentru spatii foarte mici (baie, masina, un dormitor foarte mic) dar in spatii mai mari, este putin eficient.
Difuzoare cu evaporare – permit expunerea uleiului esential la aer si evaporarea sa treptata. La fel ca si in cazul difuzoarelor cu ventilator, pot permite transferul componentelor benefice ale uleiurilor in aer si inhalarea lor cu efecte terapeutice dar au o eficienta foarte redusa si sunt dedicate doar spatiilor foarte mici.
Difuzoare uleiuri esentiale cu ultrasunete – Acest tip de difuzor creeaza, cu ajutorul ultrasunetelor, mici vibratii in cadrul unei combinatii de apa si ulei esential, si determina astfel eliberarea in aer a unor vapori fini impregnati cu componentele uleiului esential, imbunatatind aroma unei incaperi si putand fi inhalat in siguranta si eficient cu efect terapeutic.
Avantajele acestui tip de difuzor sunt urmatoarele:
- efecte terapeutice net superioare fata de tehnologiile prezentate anterior;
- arie de acoperire relativ mare;
- prin eliberarea vaporilor de apa are si un efect considerabil de umidificare a aerului din incapere asigurand practic si functia unui umidificator aromaterapie. Pe perioada iernii, cand instalatiile de incalzire usuca intens aerul din locuinta, acest aspect devine cu atat mai important.
Difuzoare cu nebulizator (cu aerosoli) – Folosesc aer rece, sub presiune pentru a forta moleculele esentiale de ulei intr-un atomizor. Acesta tehnologie permite descompunerea moleculelor de ulei esential in particule extrem de fine, care sunt imprastiate apoi in aer, unde stau suspendate ore intregi. Aceste particule ultra-fine pot fi inhalate, curata aerul din incapere de alte particule toxice sau, asezandu-se pe corpul nostru, pot fi absorbite prin piele.
Dezavantajele acestui tip de difuzor uleiuri esentiale sunt legate de pretul destul de costisitor, si dificultatea mai mare de curatare. Mai mult, deoarece concentratia uleiului este mai mare, uleiul se elimina mai repede in comparatie cu alte difuzoare.
Cum alegem produsul ideal pentru nevoile noastre
Alte aspecte pe care ar trebui sa le avem in vedere cand alegem un difuzor de aromaterapie:
- Marimea rezervorului – trebuie sa fie aleasa in functie de marimea spatiului in care va fi utilizat aparatul.
- Temporizatorul – permite un control strict asupra timpului in care aparatul functioneaza, precum si asupra cantitatii de ulei pe care o va consuma. Majoritatea difuzoarelor permit setarea unui timp de functionare intre 3 si 4 ore (recomandat pentru camera copiilor) sau intre 6 si 10 ore (functionare selectiva pe timp de noapte/zi).
- Numarul fantelor de difuzare – exista difuzoare cu 1, 2 sau mai multe tije de difuzare fixe sau mobile.
- Ecran LED cu 1 sau mai multe culori – Aceste difuzoare pot oferi o lumina puternică sau difuza, animatii de culori, etc. Avantajul acestui tip de aparat este acela ca poate servi, pe timp de noapte, si ca o lampa de veghe. Este important ca aparatul sa permita si dezactivarea acestei functii, atunci cand ea nu este necesara.
- Setari de sunet – exista aparate cu functia “Whisper Quiet” care va permite reducerea zgomotul produs de aparat pana la un nivel la care sa fie aproape imperceptibil. Alte aparate permit setari de melodii (pot fi potrivite pentru camera copiilor).
- Inchidere automata – aceasta functie este importanta pentru folosirea indelungata in siguranta a difuzorului. Inchiderea automata este necesara la momentul golirii rezervorului aparatului.
Pentru mine solutia optima la acest moment o reprezinta achizitionarea unui difuzor aromaterapie cu ultrasunete care sa permita si controlul umiditatii aerului din locuinta. Dar pentru voi ?