Una - Alta

Rasina Mumie (Shilajit). Efectele benefice asupra organismului.

Rasina Mumie (Shilajit). Efectele benefice ale consumul de extract de rasina Mumie asupra organismului. Componenta chimica a rasinei Mumie

Cand am citit pentru prima data denumirea “Rasina Mumie” pe un produs gasit intamplator pe site-ul unui magazin de produse naturiste, m-a bufnit rasul. Mumie ?! Dumnezeule! Cum sa inghiti ceva provenind de la o … mumie, mi-am spus ?! ? Dar, dupa ce m-am amuzat copios, curiozitatea mea nativa a castigat si m-am hotarat sa fac ceva “research” pe acest subiect. Si … bine am facut caci am inteles ca ingredientul cu nume atat de comic si bizar nu are nimic de-a face cu … mumia … aceea din Egiptul Antic …  la care m-am gandit eu si probabil si multi dintre voi.

In fapt rasina Mumie sau Shilajit este o substanta lipicioasa, neagra, asemanatoare cu smoala, care se formeaza de-a lungul secolelor in lanturile montane inalte (Hymalaya) in urma unui proces indelungat de descompunere a materiei vegetale și a mineralelor. Astfel, in mod traditional rasina Mumie (Shilajit) provine din India si Tibet.

Este un supliment eficient si sigur, care poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii si starii noastre generale.

Desi prin partea noastra de lume despre rasina Mumie (Shilajit) se vorbeste de o perioada relativ scurta de timp, in zona sa de provenienta (India, regiunea Himalaya, Persia antica) ea este cunoscuta din timpuri stravechi. Este consumata de mii de ani ca si supliment alimentar si ocupa o parte importanta in medicina Ayurvedica si in practicile de medicina holistica considerandu-se ca adauga forta si vitalitate pentru organism si ajuta la tratarea unei varietati de boli si afectiuni fizice. De altfel cuvantul „Shilajit” inseamna „Distrugatorul bolii”.

Extractul de rasina Mumie (Shilaji) – efecte benefice asupra organismului

Texte antice dublate recent de cercetari validate stiintific indica faptul ca rasina Mumie (Shilajit) prezinta proprietati antioxidante, antiinflamatorii, adaptogene, imunomodulatoare, neuroprotectoare si anti-dislipidemice. Aceste proprietati fac cautilizarea rasinei sa aiba efecte benefice: in lupta impotriva stresului, asupra imbunatatirii energiei si memoriei, ameliorarii oboselii si cresterii performantelor fizice dar si antidiabet, antiulcer, si in procesul de vindecare a ranilor.

Principalele efecte benefice generate de consumul de suplimente alimentare ce au in componenta lor rasina Mumie (Shilajit):

Sprijina urmatoarele functii ale organismului:

– functia mentala si cognitiva, in principal controlul tulburarilor cognitive asociate cu imbatranirea.

– funcția sexuala masculina și feminina

– metabolismul grasimilor si zaharurilor

– functionarea optima a sistemului imunitar

In mod concret rasina Mumie ajuta la:

  • regenerarea oaselor (reducand perioada de convalescenta in cazul fracturilor) si mentinerea sanatatii articulatiilor,
  • marirea numarului si puterii limfocitelor T si a limfocitelor B (leucemii, anemii),
  • diminuarea starilor de depresie si anxietate,
  • echilibrarea si confortul ciclului menstrual, cresterea potentei sexuale si tratarea eficienta a sterilitatii, atat la femei cat si la barbati,
  • mentinerea starii de sanatate a sistemului urinar,
  • mentinerea starii de sanatate a glandei prostate,
  • normalizarea greutatii corporale prin reglarea metabolismul si arderea grasimilor in exces.
  • diminuarea efectelor degenerative asociate procesului de imbatranire.

Cum de are Rasina Mumie (Shilajit) capacitatea de a face toate acestea?

Raspunsul vine din analiza continutului sau chimic. Studiile au demonstrat ca Rasina Mumie (Shilajit) contine pana la 85 de minerale si oligoelemente de care corpul uman are nevoie pentru a functiona optim.

Efectele farmacologice benefice sunt atribuite in principal prezentei acidului humic, acidului fulvic, dibenzo-α-pironilor, cromoproteinelor și oligoelementelor dibenzo-α-pirone care reprezinta aprox. 60-80% din componenta chimica a rasinei. Alaturi de acestea, din componenta Shilajit-ului mai fac parte: steroizi naturali, vitamine din grupa B si P, fragmente de molecule polifenolice, macro-si microelemente (seleniu, potasiu, calciu, magneziu, siliciu, aluminiu, fier, mangan, , nichel, vanadiu, bariu, molibden, cadmiu, cupru, zinc, iod, bismut, crom, fosfor, cobalt, bor, stronfliu, beriliu, zirconiu, titan, argint, galiu) si miere. Toate mineralele si vitaminele gasite in Shilajit sunt sub forma ionica, fapt care ajuta la absorbtia lor si, in consecinta, la cresterea potentialului de vindecare.

Cele mai importante componente din Shilajit, responsabile pentru efectele benefice ale acestuia pentru organism sunt:  

1.Substantele humice (acid humic si acidul fulvic) Reprezinta compusi organici care iau nastere in perioade foarte lungi de timp prin degradarea ligninei, o substanţa ce se gaseste in scoarta lemnoasa. Fiind substante ce rezulta din fibre si mase vegetale, sunt foarte bogate in minerale si se gasesc sub o forma absorbabila de catre organismul uman. Stimuland absorbtia de minerale pot creste starea de bine, au rol in intarirea imunitatii si ajuta la detoxifierea organismului prin eliminarea metalelor grele.

Acidul fulvic – este un compus plin de nutrienti si un bun detoxifiant. El protejeaza impotriva degenerarii neuronale, a diabetului, inflamatiilor, oboselii cronice, sau intoxicatiilor cu metale grele.

Acidul humic este un excelent potentator al metabolismul celular si al activitatii enzimatice. Are efect antioxidant, antiviral, aduce aportul optim de minerale şi detoxifica organismul, elimina metalele grele şi alcalinizeaza organismul. In plus este extrem de benefic in recuperarea dupa boli si imbunatateste sistemul imunitar.

2. Seleniul –  are o importanta deosebita pentru sanatatea si echilibrul organismului. Seleniul reglează activitatea glandei tiroide, impiedica imbatranirea prematura, stimulează sistemul imunitar, imbunatateste fertilitatea la barbate.

3. Zincul – este un oligoelement mineral indispensabil organismului. Intrucat corpul uman nu pastreaza excedentul de zinc, el trebuie consumat regulat ca parte a dietei. Acest nutrient contribuie la buna functionare a tiroidei, a sistemului imunitar, a aparatului reproducator si a circulatiei sangvine. Totodata, zincul ajuta in procesele de divizare si dezvoltare a celulelor, grabeste vindecarea ranilor si favorizeaza descompunerea carbohidratilor.

4. Potasiul – este un nutrient esential al organismului care are rolul de a mentine echilibrul fluidelor si electrolitilor in corpul uman si este esential pentru functionarea adecvata a mai multor organe, inclusiv a inimii, a rinichilor, a creierului si a tesuturilor musculare.

5. Acidul hipuric este un antibiotic natural unic, cu funcții antibacteriene și antifungice. El inhiba dezvoltarea bacteriilor din sistemul urinar. Scade colesterolul „rău” și neutralizeaza radicalii liberi.

6. Acidul elagic inhiba si, in anumite concentratii, chiar impiedica complet formarea celulelor maligne, fara a avea efect asupra celulelor sanatoase. Mai mult, actioneaza ca un puternic antioxidant ceea ce inseamna ca indeparteaza toxinele din corp si il protejează de moleculele periculoase cunoscute ca radicali liberi.

7. Sterolii reduc nivelul de colesterol “rau” – LDL la persoanele cu tendinta mostenita spre colesterol ridicat ajutand astfel la reglarea nivelului colesterolului total in organism. Pe cale de consecinta ajuta la diminuarea riscului instalarii bolilor coronariene si a producerii unui accident vascular cerebral.

8. Fosfolipidele sunt esentiale pentru sanatatea membranelor celulare si a neurotransmitatorilor.

Riscuri ale consumului de rasina Mumie

Consumul de Shilajit fara purificare preliminara poate duce la riscuri de intoxicatie, avand in vedere prezenta micotoxinei, ionilor de metale grele, chinonelor polimerice (agenți oxidanti) si radicalilor liberi. Prin urmare, inainte de a consuma un supliment alimentar pe baza de rasina Mumie trebuie sa ne asiguram ca acesta are la baza un preparat purificat, standardizat, pregatit de utilizare pentru consumul uman.

In concluzie, utilizarea de suplimente alimentare ce au in componenta lor extract de rasina Mumie (Shilajit) poate avea efece benefice asupra organismului lucru atestat de altfel chiar de sanatatea si longevitatea deosebita a locuitorilor Himalayei din India, Nepal sau Pakistan, mari consumatori de shilajit.

Un comentariu

  • capetti mircea

    interesant
    din pacate sunt multe sabstante benefice in natura pe care
    le ignoram
    in cazul de fata am de facut doua comentarii chiar spre trei
    denumirea nu numai ca nu capteaza atentia dar o si indeparteaza
    pe la mijlocul anilor 1995/1996 a aparut pe piata o apa mineral care se chema
    ana vie/in franceza ana vi /rezultatul a fost un mare esec toata lumea comentand
    numele nu beneficiile
    ai spus pe buna dreptate ca produsul trebuie consumat cu atentie intr-o anume
    puritate etc etc aspect care complca f mult situatia
    si la final nu am inteles unde sa gaseste eventual cat costa dar mai ales cum se cosuma

    te astept in continuare cu noutati

    ps eu prefer fructele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *